Village haastatteli Professori Anssi Vanjokea kokemuksestaan kimppa-asunnon vuokranantajana. (Kuva © Lehtikuva / Roni Rekomaa)

Village haastatteli Professori Anssi Vanjokea kokemuksestaan kimppa-asunnon vuokranantajana. (Kuva © Lehtikuva / Roni Rekomaa)

"Vuokranantajana ne ykköshuolet ovat, että säilyykö järjestys ja pysyykö asunto kunnossa”, sanoo pitkän linjan asuntosijoittaja Anssi Vanjoki. Usein sijoitusasunnot ovat yksiöitä, kaksioita tai kolmioita, mutta tovi sitten hän löysi hyvältä alueelta suuremman asunnon, josta aavisteli saavansa tuottoisan sijoituskohteen. Hyvän kimppa-asumisyhteisön ansiosta sijoitus on ylittänyt tuotto-odotukset.

“Hinta ja sijainti houkuttelivat. Hyvässä sijoitusasunnossa pitää olla potentiaalia ja ympärillä elävä ja kiinnostava kaupunginosa. Hyvillä paikoilla suurten asuntojen arvonnousu saattaa olla parempaa kuin pienempien.”

Vanjoen kiinteistövälittäjän järjestämissä asuntonäytöissä kävi lähinnä perheitä. Yhteisymmärrystä vuokrasta ei kuitenkaan löytynyt. Vanjoki oli skeptinen, kun välittäjältä tuli puhelu, joka alkoi: “Tämä ei ole ihan sitä, mitä ajattelit, mutta…”

Asunnosta oli kiinnostunut myös aikuisten porukka, joka halusi vuokrata kohteen kimppa-asunnoksi.

“Mielikuvani kimppa-asumisesta liittyivät opiskelijaboxeihin ja huolettomaan elämään - suurimpana pelkona oli se, että jos asunto jaetaan, ei kukaan ota päävastuuta. Tottakai sitä haluaa omasta omaisuudestaan pitää hyvää huolta. Itseasiassa vasta vaimoni patisti harkitsemaan tällaista hieman epäkonventionaalista vuokrausta.”

Vanjokeen yhteyttä ottanut porukka oli aiemminkin asunut samanlaisella järjestelyllä - ja vuokrahintakin saatiin Vanjoelle mieleiseksi, kun maksajina oli useampi aikuinen. Vanjoen vuokraamassa asunnossa on asunut vaihtelevasti 4-5 hengen porukka. Vaikka asukkaat ovat sittemmin myös hieman vaihtuneet, homma pelaa edelleen jouhevasti. Vuokraus on nyt jatkunut katkeamatta kolme vuotta, mikä voi olla harvinaista perheille vuokratessa.

“Onhan se niin, että järkevät tyypit tahtovat asua järkevien tyyppien kanssa. Tässä toimii sama periaate kuin työyhteisössä, huipputyypit haluavat palkata huipputyyppejä - luottamus siis pelaa… Me olemme esimerkiksi sopineet, että asukkaat saavat alivuokrata edelleen asunnon yhtä pienempää huonetta.”

Kimppa-asuntoja Vanjoki aavistelee tulevaisuudessa tulevan yhä enemmän, kun ihmiset liikkuvat vaikkapa työn perässä maasta toiseen. Yhteisöllisyyden trendi alkaa näkyä asumisessakin.

“Kokemus kimppa-asunnon vuokraamisesta asumisyhteisölle on ollut erittäin hyvä ja olen harkinnut jos pitäisi hankkia lisää suurikokoisia asuntoja ja vuokrata ne yhteisöille.”

“Muistan jostain 80-luvun Time-lehdestä kansikuvan, jossa sanottiin “Friends, the new family”. Kimppa-asuntojen ja yhteisöasumisen suosion kasvaminen kertoo samasta aiheesta, ihmiset haluavat luoda ympärilleen yhteisöjä perherajojen yli. Kimppa-asunnoissakin tärkeä on yhteinen tila. Tavallaan ollaan tekemässä paluuta perinteiseen tupa-ajatteluun."